Meer uitleg over alarmsystemen

UITLEG ALARMSYSTEMEN

Kan ik zelf een alarmsysteem installeren?


U bent hier:    Home /Meer uitleg over alarmsystemen

Meer uitleg over alarmsystemen - de Rooij beveiliging


Kan ik zelf een alarmsysteem installeren?

Dat is een goede en meteen lastige vraag. In deze beschrijving leggen we meer uit over de meest gebruikte alarmsystemen. U kunt dan zelf bepalen of u uw systeem zelf kunt installeren, een vooraf geïnstalleerd systeem besteld of u deze beter kunt laten installeren door een alarmexpert.

Een bedraad, draadloos of hybride alarmsysteem?

Omdat iedere situatie anders is zal het installeren van een alarmsysteem (bijna) altijd maatwerk zijn. Hieronder hebben we het over een draadloos alarmsysteem of het bedraad aansluiten. Hybride is een combinatie van beide.

Bedrade alarmsystemen.

Het aansluiten van een bedraad alarmsysteem is de meest veilige keuze maar tevens ook de moeilijkste om aan te sluiten. Bij een bedraad alarmsysteem gebruikt men een 4,6 of 8 aderige kabel die vanaf de alarmcentrale naar elke melder in huis of bedrijf loopt. Dit is erg moeilijk te realiseren in een bestaande woning omdat er nogal wat draden getrokken moeten worden. Bij een nog te bouwen woning kan hier rekening mee worden gehouden.

NO, NC of DEOL?

Het bedraden van een alarmsysteem gebeurde vroeger met:

NO (normaly open) aansluiting (bij het sluiten van het contact genereerde deze een alarm) Het probleem met deze manier van aansluiten is dat bij het wegnemen van het contact of weghalen van de bekabeling er geen alarm komt. Niet erg handig dus.

NC (normaly closed ) is het omgedraaide hiervan. Als er in de kabel geknipt wordt dan zal het normaal gesloten contact worden onderbroken en gaat het alarm af.

DEOL (dubble end of line) a.k.a dubbele weerstands configuratie. Hier wordt het lastig! Er wordt een dubbele weerstands configuratie gebruikt om over 4 aders zowel het alarmsignaal als de sabotage melden te sturen. (sabotagemelding genereert een ander gedrag in de alarmcentrale, hierover later meer)

Weerstand

De alarmcentrale ziet hoeveel weerstand op de kabel staat en zal zijn gedrag hierop aanpassen. Bijvoorbeeld bij een weerstandswaarde van 6.9k geef ik alarm en bij 2.2k ben ik in rust. bij alle andere waardes is er sprake van sabotage. De weerstanden dienen of in de centrale of in de melder gemonteerd te worden en maken het monteren van een bedraad systeem een stuk complexer. Weet u niet waar we het hier over hebben? Overweeg dan een de draadloze alarmsystemen. Dit maakt het u een stuk eenvoudiger. 

Draadloze alarmsystemen

Draadloze alarmsystemen hebben vanuit het verleden een slechte naam, wat (in het verleden) niet geheel onterecht was. De frequentie waarmee een draadloze melder (magneet contact of bijvoorbeeld een Pir bewegingsmelder (Passief infra Rood) melder verbonden was met de centrale was de 434 mhz. En dit was/ is een frequentie waarop eigenlijk alles wat draadloos en goedkoop is. Bijv een draadloze deurbel of klik aan/uit setjes. En dit veroorzaakte rare storingen. Dit midden in de nacht, u begrijpt het al. Met de komst van de 868mhz frequentie die specifiek voor beveiliging bedoeld is zijn deze storingen voorgoed verleden tijd. De huidige systemen werken allemaal op deze veilige band en hiermee schaft u dus ook een systeem aan die geen nachtelijke problemen veroorzaakt. 

Echt draadloos?

Een draadloos alarmsysteem wil zeggen dat de centrale (het brein) een draadloze verbinding heeft met de melders die erop ingelezen zijn. De centrale heeft nog wel een internet aansluiting, analoge telefoonlijn en voeding van 12v of 230v nodig.

Waar plaats ik mijn draadloze alarmsysteem?

Een draadloos systeem wordt over het algemeen in de meterkast geplaatst. Dit omdat de meterkast een deur heeft die afgesloten kan worden en omdat bij de meeste huizen dit het punt is waar de telefoonlijn/ internet binnenkomt. Een aanwezig stopcontact maakt de benodigde bekabeling compleet.

100% draadloos

Bij een 100 procent draadloos systeem is er geen extra aansluiting nodig op de centrale. De alarmcentrale wordt gevoed door batterijen en die verbind draadloos met het GSM netwerk. Dit maakt het een van de meest eenvoudige alarmsystemen om te installeren. 

Draadloze 2 Way / 2 Weg Communicatie

Stel een Pir bewegingsmelder detecteert een beweging bij een ingeschakeld systeem , deze zend draadloos een melding naar de centrale en het alarm gaat af. Dit is een 1 weg melding die elk systeem heeft. Bij 2 weg communicatie laat de centrale weten aan de melder dat hij niet is ingeschakeld. De melder gaat in “rust” en verlengd de levensduur van de batterij. Een bijkomend voordeel is dat bijvoorbeeld een afstandbediening niet alleen de centrale kan inschakelen maar de alarmcentrale kan ook laten weten aan de afstandbediening dat hij ingeschakeld is door bijvoorbeeld een led te laten branden.

Mag ik een alarmsysteem thuis monteren?

Natuurlijk mag u zelf thuis een alarmsysteem monteren! Vindt u het een prettig idee om alarm te hebben of slaapt u niet meer na een inbraak? Bent u een beetje handig of kent u iemand die u hier mee kan helpen dan is met name een draadloos systeem zo geinstaleerd. Echter als uw verzekering eisen gaat stellen wordt het iets lastiger. Een verzekering kijkt naar de goederen die verzekerd moeten worden en naar de kans dat deze gestolen of beschadigd kunnen raken . Zo valt bijvoorbeeld een Iphone in de zelfde klasse als contant geld. Een klassieke kast kan waardevol zijn maar is over het algemeen moeilijker te stelen. Ook is het belangrijk om te kijken hoe makkelijk of moeilijk het is om in te breken. Zo zijn er een heleboel factoren die belangrijk zijn en dit kan alleen door een expert worden vastgesteld. Een standaard rijtjes woning zonder dure verzamelingen of Porsche voor de deur zal niet zo snel een verzekeringseis meekrijgen. Wel kan het zijn dat de verzekeraar een aantrekkelijke korting aanbiedt op het moment dat u een alarmsysteem plaatst of laat plaatsen.

Bijvoorbeeld:

Klaas Jansen heeft een hoekwoning in Nieuwegein. Na het ontvangen van een erfenis heeft Klaas besloten te investeren in zijn Hifi installatie. Deze installatie is van top kwaliteit en kost Klaas uiteindelijk 30,000 euro. Aangezien het risico op een inbraak toegenomen is, neemt Klaas contact op met zijn verzekeringsagent. De verzekeraar stelt vast dat de totaalwaarde van alle (attractieve) goederen over de 50.000 euro gaat en dat er voor het beveiligen van een soortgelijke waarde een alarmsysteem klasse 2 noodzakelijk is.

Dit is het moment waarop Klaas niet meer zelf de installatie mag plaatsen. In zijn geval dient er een risicoklasse indicatie (VRKI) gemaakt te worden. En hiervoor neemt Klaas contact op met een lokaal beveiligingsbedrijf uit Nieuwegein. Tijdens het bezoek van de alarmexpert word er bepaald wat exact nodig is om de woning klasse 2 te beveiligen. Dit gebeurd aan de hand van een formulier. Na het bezoek ontvangt ontvangt Klaas een passende offerte en een kopie van risicoklasse indicatie. 

Uitleg alarm classificering

Op de meeste alarmsystemen staat vermeld tot welke klasse deze kan beveiligen. Dit betekent niet dat als u zelf een klasse 3 systeem ophangt dat de woning klasse 3 beveiligd is. Omdat we praten over een serieus onderwerp (beveiligen van uw woning of bedrijf) dient er ook serieus naar uw situatie gekeken te worden en wel door een alarm expert met papieren. (MBV of TBV ) hiervoor meer informatie bij een van de volgende instanties: VEB of BORG. Een alarmexpert bepaald uiteindelijk in welke klasse de woning komt na de nodige aanpassingen en is hier dan ook verantwoordelijk voor. (zie voorwaarden). Dit betekent in de praktijk dat u niet meer in het installatie menu mag komen om wijzigingen aan te brengen. Met de huidige systemen kan de installateur dit (vaak kosteloos) op afstand voor u doen.

Een volledige risico clasifisering heeft een heleboel uitsluitingen en toevoegingen vandaar hier een kleine indicatie. Neem contact op voor (meer vrijblijvende informatie over uw woning of bedrijf)

 

KLASSE 1 alarmsysteem (totaal waarde atractieve goederen tot 50.00 euro)
KLASSE 2 alarmsysteem (totaal waarde atractieve goederen 50.001 t/m 100.00 euro)
KLASSE 3 alarmsysteem (totaal waarde atractieve goederen 100.001 t/m 150.00 euro)
KLASSE 4 alarmsysteem (totaal waarde atractieve goederen 150.000 euro en meer )

Doormelding naar een PAC? (Particuliere alarmcentrale) (ARC) (Meldkamer)

Bij een gecertificeerde installatie van Klasse 2 of hoger dient een doormelding naar een meldkamer te gaan. Op het moment dat er alarm is zal de centrale een boodschap kunnen verzenden naar een meldkamer. Deze meldkamer controleert de melding en zal hier een passende actie op uitvoeren. Het kan zijn dat de politie, ambulance of brandweer ingeschakeld wordt of een beveiligingsbeamte gaat ter plaatse kijken. Een aansluiting op de meldkamer is alleen te realiseren via een gekwalificeerde alarmmonteur. Dit om valse meldingen naar de meldkamer te beperken. Indien er sprake is van een zelf geplaatst systeem zal deze dan ook niet naar de meldkamer mogen doormelden.

Doormelding naar (mobiele) telefoon

Mocht u zelf uw alarminstallatie gaan monteren dan kunt u ervoor kiezen een lokaal alarm te laten geven (sirene) en/of een oproep direct naar een (mobiele) telefoon te sturen. U dient dan wel zelf actie te ondernemen. De nieuwe generatie alarmsystemen hebben tevens de mogelijkheid om ook camera’s te intergreren. Mocht het alarm afgaan dan kunt u via uw Iphone of Android toestel eerst even kijken of de inbreker nog aanwezig is. Wel zo’n veilig idee natuurlijk.

Gratis technische ondersteuning op afstand. Nu maar ook straks

Secustore.nl biedt niet alleen ondersteuning bij aanschaf maar ook als u het apparaat al langer in gebruik heeft. In geval van storing en na de garantie termijn. Met de door ons zorgvuldig geselecteerde productlijn kunnen wij u support leveren op afstand. Alles wat u kunt met onze systemen kunnen wij op afstand ook. (na het verlenen van toestemming natuurlijk). Door het unieke Secuconnect kunnen wij u assisteren bij de installatie of helpen wanneer zich een storing in het systeem zou voordoen. Bij aanschaf van een alarmsysteem van Secustore.nl ontvangt u een unieke code, met deze code ontvangt u support op het hoogste niveau. En dat alles kosteloos.

Vooraf instellen / programmeren van uw alarmsysteem

Ook het vooraf laten programmeren van uw alarmsysteem is een gratis service van Secustore.nl. Zo wordt een alarm installeren wel erg eenvoudig. Kiest u voor deze service dan hebben wij wel wat informatie over uw woning of bedrijf nodig. Via onze website (LINK) kunt u deze gegevens eenvoudig invullen. Daarna gaan wij aan de slag. U ontvangt dan een vooraf geprogrammerd alarmsysteem voorzien van de unieke service code. U monteerd de door u gekozen bewegingsmelders, magneetcontacten , sirene en eventuele bedieningspanelen en u uw bedrijf of woning is beveiligd. Mochten er problemen / uitdagingen zijn tijdens de installatie dan kunt u contact opnemen met de servicedesk onder vermelding van uw unieke servicecode. Wij kunnen u dan op afstand helpen om de installatie af te maken. Mocht het u niet lukken de melders te installeren dan kunt u altijd gebruik maken van onze experts ter plaatse. (let op hier worden kosten voor in rekening gebracht)

Kan ik een bestaand alarmsysteem vervangen / upgraden ?

Uiteraard. Wel is het belangrijk om een uitbreiding altijd te doen met een artikel dat ook kan communiceren met uw huidige systeem. Twijfelt u? Neem dan even contact op met onze serviceafdeling 

Een alarmsysteem heeft over het algemeen een lange levensduur. Er zijn echter meerdere redenen om uw bestaande alarmsysteem te vervangen of uit te breiden.

Verouderd systeem (Onze huidige systemen zijn met een smartphone te bedienen)
Estetisch (Tegenwoordig wil het oog wat, en dat kan gelukkig)
Verhuizing (Ook bij aanbouwen en renoveren)

Waarom een alarmsysteem?

Waarom geen alarmsysteem? Een alarmsysteem zorgt naast extra veiligheid ook voor een veilig gevoel. Op het moment dat er bij u is ingebroken is de vraag niet meer of u een alarmsysteem nodig heeft, maar wanneer deze geïnstalleerd kan worden. Naast het verlies van kostbare goederen brengt het gevoel dat er iemand in uw huis is geweest gegarandeerd slapeloze nachten met zich mee. De emotionele schade heeft vaak de meeste impact. Een gedegen alarmsysteem laat u op tijd weten dat er iemand probeert binnen te komen. Als de sirene begint te loeien is het voor een inbreker erg onaantrekkelijk om verder het huis of bedrijf in te gaan. Gelegenheidsdieven gaan voor gemak en een alarmsysteem omzeilen is dat absoluut niet.

Sterke kanten van een draadloos systeem

Zoals eerder beschreven is een draadloos systeem een relatief eenvoudige manier om uw huis of bedrijf te beveiligen. Meer reden om te kiezen voor een van onze draadloze systemen:

Hulp op afstand
Eenvoudige installatie
Lange levensduur van de batterijen
Groot bereik (afstand centrale tot melder)
Veilige bandbreedte 868Mhz
Veel uitbereidingsmogelijkheden
Mooi design
Contact via Iphone of Android
Integratie van Camera
 

Twijfelt u nog? Of wenst u een systeem op maat? Neem dan vrijblijvend contact op met onze servicedesk.

De samenstelling van een draadloze alarmcentrale.

Het alarmpaneel

Een alarmcentrale heeft altijd een “brein”. Dit is een alarmpaneel met een draadloze ontvanger en zender. Hier zitten ook de aansluitingen voor de telefoonlijn en internetaansluiting op. Meestal is het paneel voorzien van een display waarop u kunt zien of de centrale in of uit geschakeld is en hier kunt u ook de instellingen terug zien. Maar een installatie is niet compleet zonder de volgende onderdelen:

De draadloze melders

Er is een breed aanbod van veiligheidsdetectoren (melders) beschikbaar:

  • bewegingsmelders (PIR)
  • magneetcontacten (openingsmelders)
  • Rookmelders
  • Sysmische melders (trillings detectoren)
  • Watermelders 

Bedieningselementen (code klavier)

Een draadloze centrale wordt over het algemeen in een afgesloten ruimte zoals bijvoorbeeld de meterkast geplaatst. Omdat het natuurlijk lastig is om elke keer de meterkast open te doen op het moment dat u naar binnen loopt plaatst u een bedieningspaneel in de gang bij de deur. Vaak is dit bedieningspaneel ook voorzien van een display en sirene .Tevens kunt u een afstandsbediening krijgen voor draadloze alarmsystemen, u schakelt dan het alarm uit voor dat u naar binnen gaat.

Alarmering

Als het alarm af gaat is het natuurlijk wel prettig als u dit hoort. Door een binnen of buitensirene te plaatsen wordt u op de hoogte gesteld en dit schrikt tevens inbrekers af. Let wel op dat u niet overal een buitensirene mag plaatsen. Neem hiervoor even contact op met uw gemeente. Ook kunnen wij hierin u adviseren natuurlijk.

Camerabeveiliging

Omdat tegenwoordig de meeste alarmcentrales op het internet zijn aangesloten biedt dat het voordeel van lagere kosten. Een bijkomend voordeel is dat er meer data over de kabel kan dan over een standaard telefoonlijn, zodat het mogelijk is om ook videobeelden te kunnen opnemen en verzenden. In het geval dat u een inbraak alarmmelding ontvangt op uw smartphone, ziet u ook meteen op de meegezonden beelden of en wat er aan de hand is. Dit kan u een lange rit, veel paniek en een confrontatie met een inbreker besparen. Kies dus voor een alarmsysteem waar nu of later ook de optie tot cameraintegratie mogelijk is.

Ervaring?

Eigenaar Peter de Rooij is electrotechnicus met 36 jaar ervaring. Door de groeiende vraag naar CCTV en alarmproducten werd in 2006 besloten om naast de installatie activiteiten een webshop te starten om ook internetkopers de mogelijkheid te bieden kwalitatief hoogstaande producten tegen een scherp tarief te kunnen leveren.

Al jaren is Secustore.nl toonaangevend bezig op het gebied van beveiligingstechniek. Met een breed aanbod van beveiligingsproducten. Van alarmsysteem tot videobewaking en van brandmelders tot kluizen.

Door snelle levering, gedegen support en hulp bij planning, installatie en certificering willen we het verschil maken.

Inmiddels is de Rooij Beveiliging uitgegroeid tot een volledige dienstverlener op het gebied van beveiliging met service hoog in het vaandel. Mocht u vragen hebben betreffende complexe beveiligingsinstallaties of eenvoudig zelf uw huis willen beveiligen, neem dan vrijblijvend contact op met een van onze medewerkers.
Share by: